De permanente v(r)ouw

 

On-line winkelen is niet meer weg te denken,  we kopen digitaal ruim in bij Zalando, Wehkamp of Marktplaats.

In ons Land van Maas & Waal gingen we in mijn jeugd af en toe naar Oss of Tiel. Dan werd daar voor de hoogtijdagen een nieuw “kleedje” uitgezocht.
Maar wij hadden ook zo onze eigen marktplaatsen aan huis. Natuurlijk de Gruijter voor de grutterswaren. Maar ook Lien, zij verkocht huis aan huis kleding.

Lien was een kordate donkerblonde koopvrouw. Vanuit Oss kwam ze met de pont naar ons buitengebied. Ze had een wagen vol met kleding voor het gezin.
Met Lien kwam de wereld binnen, ze bracht naast de kleding ook het laatste nieuws mee.  Lien verkocht fashion. Had je iets van Lien dan had je geheid kleding die het halve dorp ook droeg. Dat schiep een band!

Hét hoogtepunt was de introductie van de Terlenka rok. Van de presentatie maakte ze een eigen show. “Nu heb ik iets voor je, deze rok hoef je nooit meer te strijken”. Mijn moeder, weduwe met 6 kinderen en in het bezit van een overvolle wasmand had daar natuurlijk wel oren naar. Lien draaide de rok op een prop en ging er met haar toch wel ruim bemeten achterwerk bovenop zitten. Daarbij dronk ze wat koppen koffie weg, ondertussen het wereldleed besprekend. Dat was nogal wat want het was de aanloop naar de inval in de Varkensbaai, Fidel Castro en Kennedy. Lien wist het gelijk.

Daarna trok ze de Terlenka rok onder zich vandaan en hield deze omhoog. Alle plooien nog keurig in het stramien en dat zonder enige vouw. Hoe was het mogelijk? De komst van de synthetische stof was een feit.
De  rok werd minstens 2 maten te groot gekocht. Met 2 bretels werd de rok “opgetogen” tot net ander de oksels. Voor daaroverheen verkocht Lien een twinset in bijpassende kleur.

Later bracht Lien jurken van Trevira 2000 mee, dat was de stof voor de toekomst! Moeder kocht een felgroene en oranje jurk. Het waren voor die tijd  oogverblindende  eyecatchers! Ook strijkvrij natuurlijk. Maar helaas, de Trevira 2000 heeft de 21ste eeuw niet gehaald, dat kan gelegen hebben aan de eng aanvoelende en  zweterige stof. Maar zeker ook aan het geknetter als je de jurk aan- of uittrok.
Moeder verfde wat later de keuken en badkamer respectievelijk groen en oranje.

Ja Lien bracht echt kleur in het dorpse leven.