Over oude wijfjes en meer

 

Al maanden hikte ik ertegenaan. Naar mate de datum van 12 maart dichterbij kwam kreeg ik meer en meer het tandartsgevoel. Buikpijn en geen ontkomen aan.

De kroonjaren 50, 60 en 65 waren nagenoeg rustig verlopen. Met gezellige feestjes tot laat, hapjes en drankjes waar werk van was gemaakt. Ik herinner me een ruimhartige salade in borstvorm van een niet nader te noemen cup-maat. Afgetopt met druiven. Fruitig, ook dat!

Maar deze, de 70 daar zat ik niet op te wachten. Waarom wil ik er niet aan? Dat komt door het gegeven dat de ouderen beschreven worden als ‘dor hout.’ Een leeftijd die er niet meer toedoet. In mijn beleving: dor hout, krakend en nog net niet kreupel. Hout wat te vochtig is om nog mee te doen op de BBQ of kampvuurtje in een bos. Nee het zag er niet goed uit. Om het toch een beetje van de positieve kant te bekijken en wat mee te bewegen maakte ik een haiku. Een haiku is een kort gedichtje, waarin ook aandacht voor de natuur. Het zijn drie regels met 5-7-5 woorden.  De tekst lees je bovenaan deze blog.

Een achtervolging

Maar mijn gevoel leefde niet echt op. Om niet depri te raken besloot ik het feit toch maar onder ogen te zien. Ik plantte samen met broer Henk voor mijn zeventigste verjaardag een boom; een winterbloeiende Prunus autumnalis. We snoeiden wat in de rondte en bespraken ook het planten van voorjaarsbloeiers. Ik bekeek google en stuitte op mooie knolletjes, de Ipheion uniflorem, mijn mond viel open van de Nederlandse benaming: Oude wijfjes. Ook dat nog, een teken dat de leeftijd mij achtervolgde. Ik besloot er een draai aan te geven en ook over dit plantje schreef ik een haiku.

Inmiddels ben ik enkele dagen verder in dit levensjaar en kijk ik terug op mijn coronaverjaardag. Op afspraak is er in klein verband ‘getaart’. De deurmat lag vol met kaartjes. Het huis ruikt naar verse blommen. Er ligt hier een prachtige glossy op tafel; de Koosje, Happy 70 special. Er is echt werk van gemaakt. Ik heb verschrikkelijk om alle verhalen moeten lachen. Dat heeft me een duwtje gegeven op het pad van dit nieuwe levensjaar. Daar wil ik iedereen voor bedanken.

 

 

Met dank aan Hans, Harold en Dorien voor de productie van de Koosje!

26 antwoorden op “Over oude wijfjes en meer”

 1. Leuk Koosje! Ja 70 is maar een getal. Maar toch…. Toch nog geen tijd voor geraniums? Overigens ook een mooie, eeuwig bloeiende, zonnige plant…

 2. Mooi poëtisch geschreven Koosje, je moet maar denken, ook oude kaas wordt steeds lekkerder het is toch prachtig dat je nu je schrijftalent zo mooi kunt uitdragen!
  Geniet van het leven en je familie, groetjes ‍♀️‍♀️

 3. Koosje
  Nog van Harte gefeliciteerd met je 70st.verjaardag

  Het is maar. net hoe het voelt, maar afgelopen corona jaar. Was het wel moeilijk om je niet oud en kwetsbaar te voelen. Maar jij bent nog lekker bezig
  Dus ga zo verder en blijf actief

 4. Koosje leeftijd is maar een getal! En jij bent en blijft gewoon een jonge Blom! Overal interesse in, leergierig en sociaal! Dan blijf je jong!

 5. Há wijffie Koosje,
  Met 70 nog een eigen glossy op tafel en nog steeds op de bühne in zaaltjes met de prachtige reizen op Schrift.
  Dan is het ouder-worden ook verworven rijkdom, toch?!
  Ik bewonder steeds weer jouw schrijven met olijke blik :-))
  Dat je nog lang je schrijverstalent mag delen – Enjoy!!
  groetje Maud

 6. Wat mooi gezegd Riet! Bloeiend hout!
  Die houden we erin.
  En jij Koosje bent een mooi voorbeeld van al dat bloeiende hout.

 7. Hoi Koosje,
  Van harte nogmaals met je verjaardag. Jouw 70e misschien, maar als je dat zoals jij doet met zoveel wijsheid, fitheid, humor en levensvreugde, vergezeld van zo’n sociaal karakter (je bent zeer betrokken en behulpzaam), dan is 70 worden toch gewoon net zo’n feestje, als al die voorgaande??!!
  Ik vond het leuk om bij te dragen aan de ‘Koosje’, super leuk idee van je familie. (Ben wel beetje benieuwd naar wat de rest vd inzendingen)
  Grtz
  Wim Huiskamp

 8. Koosje, er zijn ook ouderen die jong van geest zijn. zich nog steeds interesseren voor al wat leeft en beweegt. Jij behoort zeker tot die categorie en valt zelfs in de prijzen met nominaties voor je boek en gedicht!! Een laatbloeier? ja maar wel bloeiend hout!!
  Ken jij ook het liedje : Nu breekt uit alle twijgen het frisse jonge groen? Ik zal dit voor jou zingen bij de eerst volgende ontmoeting.
  Geniet van deze spannende tijd.
  Warme groet,
  Riet.

 9. Alsnog gefeliciteerd Koosje.
  Het komende jaar gaat vast weer fantastisch voor je worden.
  Hartelijke groet,
  Liesbeth van Drunen

 10. Wat superleuk Koosje, geheel in jouw stijl ik zei het al eerder; je bent een inspirerend voorbeeld voor deze aankomende ‘oude van dagen’….
  Als je met je 70ste nog zo jong en olijk bent, plak ik er ook nog wat jaartjes aan
  IIII. /. IIII / IIII /. IIII/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.