Pyjamadag

Vorige week had Malou het al aangekondigd. ‘Oma volgende week vrijdag is het pyjamadag op school. En iedereen komt dan in pyjama.’

‘Moet ik ook in pyjama komen,’ vroeg ik haar bezorgd.
Nee dat hoefde niet. Ik liet een zucht van verlichting. Gelukkig die vertoning ging aan mij voorbij.

Stuk voor stuk druppelden de kinderen afgelopen vrijdag naar buiten. Een bonte stoet. Naast een enkele Micky mouse, zag ik de halve dierentuin. Cheeta’s, tijgers, neushoorns en dinosaurussen. Uiteraard vergezeld van veel knuffels. De grotere kinderen hadden zelfs hun beddengoed meegenomen. Ik zag slaapzakken, dekbedden en kussens voorbijkomen.
En Malou? Die was in haar eenhoorn onesie.

‘Het was heel leuk geweest,’ vertelde ze uitgelaten vanaf de achterbank. ‘En juf Beate was in een cookie monster pyjama.’

Zo daar keek ik van op. Zoiets kon ik me op mijn oude basisschool absoluut niet voorstellen. Stel je voor juffrouw Hol in een cookie monster pyjama voor de klas. Of hoofdmeester Brok in een shortama.

Vroeger droegen we vooral de flanellen pyjama. Een of twee maten te groot dan kon je er twee jaar mee doen. Voor de zomer was er een frivole nylon babydoll. Die bestond uit een kort zoetkleurig nachthemdje daaronder een soortement van pofbroekje. Overgewaaid uit de Verenigde Staten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de kledingindustrie daar te maken met een tekort aan (grond)stoffen. De naam babydoll werd extra populair door de film Baby Doll (uit 1956), waarin de actrice Carroll Baker nogal eens rondliep in zo’n liflafje.

Tijden veranderen maar ik neig nog steeds naar het ouderwetse flanel. Dat is lekker warm en ook voor de komende dure energiemaanden een aanbeveling.

 

Tot slot een tip: Ik heb even moeten oefenen op het woord onesie. Ik sprak het verkeerd uit. Onéésie. Dat was heel dom van mij. Maar het is one see, uit een stuk dus. Het is maar dat je het weet.

20 antwoorden op “Pyjamadag”

 1. Nog een gemaakt op de huishoudschool van stof met bobbeltjes. Heette volgens mij seersucker. Wit met groene sterretjes en afgewerkt met een groen biasbandjd.

 2. De babydoll heerlijk in de zomer en de flanellen pyjama voor de winter. Mijn moeder maakte ze altijd zelf en ruik nog de specifieke geur die de stof afgaf. Heerlijk! Minder leuk waren de pluisjes die ronddartelden.

 3. Ja die baby doll. Ik heb er ooit nog een zelf gemaakt, bijna met de hand.
  Zelf heb er nooit een gehad, hij was te klein die ik maakte.
  Goed idee , een flanellen pyjama, dadelijk zijn ze uitverkocht, net als het wc papier bij aanvang van Corona

 4. Ja Koosje tijden veranderen, je raadt het niet maar heb net lekker mijn pyama aangetrokken met ochtendjas. Heerlijk en zo relax….

 5. Wat heerlijk weer zo n herkenbaar verhaal Koosje. Flanel wordt het zeker v d zomer met die dure energie en natuurlijk een warme rubber kruik voor de voetjes

 6. dank voor de de fonetica les…. want ik had ook geen idee hoe ik onesie moest uitspreken, laat staan dat ik enig idee had van wat er mogelijk bedoeld mee zou worden.
  “uit een stuk”…. one see….??? ik snap het nog steeds niet.
  Geef mij maar een babydoll in de zomer en een lekker warme flanellen pyama in de herfst en winter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.