Vriendschappen, de spiegels van het leven

 

Van 26 januari t/m 1 februari 2023 vindt in Nederland en Vlaanderen de Week van de Poëzie plaats. Het Thema is Vriendschap. Voor de Stichting Actieve Senioren schreef ik mijn visie op vriendschap.  Lees mee!

Vriendschappen kleuren voor mij het leven.

Elke vriendschap heeft iets bijzonders, een eigenheid. Vaak gerelateerd aan de tijd waarin ze ontstonden.

Samen met de ander je jonge jaren opnieuw beleven. Lachen om de verhalen van onze jeugd. De rituelen voordat we uitgingen, de eindeloze rij bessenjenevers en de perikelen rond vriendjes. Jeugdvriendschappen zijn onvergetelijk en lopen mee in het leven.

Ook vanuit het werk zijn er vriendschappen, sommigen dateren uit de tijd zonder computers, een tijd van handgeschreven brieven en faxen. We zijn elkaars wel en wee blijven volgen. Af en toe drinken we een wijntje en houden het verleden levend. Ook na mijn laatste baan lopen er vriendschappen door. In deze na-werktijd zien we elkaar met enige regelmaat en kijken dan met veel plezier terug in de tijd. Aanpakken was vanzelfsprekend, samen de schouders ergens onderzetten maar wel met eindeloos veel humor. Toen en nu nog steeds.

Een octaaf lager zingen…

Voor mij is ook de liefde voor muziek een bron van vriendschap. Samen in een koor zingen, concerten bezoeken. We bespreken de dissonanten van het lijf, en mopperen dat we de hoge C niet meer zo vlot kunnen halen.  We constateren dat we op deze gevorderde leeftijd het levenslied een octaaf lager moeten zingen.

En ook activiteiten binnen de Stichting actieve senioren leveren leuke momenten en vriendschappen op. Het is in deze leeftijdsfase anders: je hebt meer tijd voor vakantie en ontspanning, maar ook tijd om een nieuwe hobby of vrijwilligerswerk aan te pakken. Zo ben ik gaan schrijven, doe aan yoga en ik ben gastvrouw bij het Theelicht en de Zomerschool. Sommigen gaan veel vrijwilligerswerk doen, anderen meer gefaseerd in het jaar. In welke vorm je dat ook doet:  je ontmoet er nieuwe mensen, het brengt je veel. Ook in deze periode, de tijd waarin het in de wereld onrustig is. Vaak gaat dat om grote zaken, waar je zelf niets aan kunt doen. Het zijn dan de kleine dingen, zoals een samen een bakje koffie op de markt drinken, elkaar een appje sturen, die echt het verschil maken en die jou je gedachten laten verzetten.

Vriendschappen geven energie.

Het naar elkaar omkijken als het minder gaat. Elkaar scherp houden! Vriendschappen zijn de spiegels van het leven.

 

foto: de spiegeltjes komen van de site van Etsy

 

22 antwoorden op “Vriendschappen, de spiegels van het leven”

 1. Mooi geschreven Koosje. Hoop nog vaak iets van je te lezen. Ik ben zelf ook erg gek op gedichten en het is zeker leuk om van iemand die je kent iets te lezen. Liefs, Marjella

 2. Prachtig Koosje, het mooie aan vriendschap kan ook zijn dat je samen in de spiegel kijkt en er beiden iets anders in kan zien en dat je dit dan “open “naar elkaar kan accepteren.

 3. Ben het helemaal met je eens Koosje,
  Laatst besprak ik nog met mijn oudste vriendin dat we al 60 jaar lief en leed delen. We hadden weer iets om op te toosten!

 4. Hier wil ik, oud collega ( niet van leeftijd, ik blijf de jongste) van Koosje, wel op reageren. Zij heeft , samen met Jacqueline mij destijds aangenomen en dat driespan is nog steeds een gezellig trio.
  Zullen we weer eens …???

  1. Ha lieve Ivon,

   Ja dat waren mooie en gezellige tijden. De jongerenwerkers tijdens werkbesprekingen zittend op jouw bureau. Zeker binnenkort weer eens ophalen met Jacqueline.!

 5. Prachtig geschreven Koosje. Complimenten.
  Een liefdevolle gekoesterde blik op
  “het verleden” en “het heden” van vriendschappen.
  Deze blog geeft tevens een boost om sommige vriendschappen weer even aan te scherpen!

 6. Wat een leuke opdracht, Koosje. Mooi beeld van die spiegels. Via de spiegel terugkijken in de tijd. Weer een echt ‘Koosje-verhaal’. Lekker leesbaar.

 7. Mooi weer gegeven Koosje. Vriendschap is een waarde vol iets in je leven.Samen delen van goede en minder goede momenten.
  Dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.