Hoogtevrees op de keukentrap

 

‘Jose, kun je even de keukentrap vasthouden?’ Deze vraag stel ik met regelmaat aan een van de buren als ik iets moet doen op “hoogte” moet doen. Een lamp vervangen, het brandalarm afstoffen of anderszins. Ik heb hoogtevrees. Een keukentrapje met drie treden kan ik nog wel aan maar bij alles wat daarboven komt panikeer ik. Een avontuurlijke klim op de Sint Jan, een ballonvaart of kijken uit een vliegtuigraampje? Nee daar doe ik niet aan mee.

Nu zou je denken, wat lastig, maar er valt mee te leven. Maar in een van de afgelopen weken heb ik toch wat hachelijke hoogtemeters meegekregen.

Dat kwam doordat mijn zoon in het Monte Rosa massief heeft geklommen. Dat is een 4634 meter hoog bergmassief in de Walliser en de Penninische Alpen. Het massief vormt de grens tussen Zwitserland en Italië. Dat is hoog. Iets hoger dan mijn keukentrapje. Ik kreeg duizelingwekkende plaatjes langs. O.a. van de top van de Zumsteinspitze (4563 m) en de aankomst bij de hoogste berghut in Europa, de Margherita hut (4554 m).

Rollebollend de berg af

Ook ik klom thuis in gedachten mee, zag me bungelen in een gletsjerspleet, raakte los van het verbindende touw, struikelde over de rotsen. Tot slot rollebolde ik als een sneeuwman de berg af.

Ik ben blij dat hij weer met beide benen op Hollandse grond staat. Natuurlijk ben ik ongelooflijk trots op zoveel doorzettingsvermogen. Dat wel.

Maar het mag duidelijk zijn, van mij heeft hij de hang naar avontuur, niet.

 

Wil jij net als Hans ook wat hoogtemeters maken?

https://www.sint-jan.nl/klim

https://jellestaleman.nl/reizen/bergsportreizen/alpinisme/monte-rosa-7-summits/

13 antwoorden op “Hoogtevrees op de keukentrap”

 1. Hoi Koosje,
  Mijn man heeft ook hoogtevrees maar Idd geheel geen last gehad bij het beklimmen van de st.Jan zoals een voorganger ook beschreef.
  Ook die ballonvaart kun je gerust maken.
  Je kijkt van je af in de verte en dan heb je geen last !

 2. Leuk Koosje, die 2 werelden naast elkaar en er zo in meegaan al rollebollend. Angst kun je niet in een potje stoppen.
  Je kunt altijd nog naar 321 mtr. in Vaals toch, zonder valgevaar :-))
  groetjes Maud

  1. Wat leukKoosje hoe jij twee verschillende hoogtes in een verhaal weet te vangen. Knap van je zoon. Hij heeft zijn blik op die hoogte flink verruimd. Het is geen familie kwestie Antoon. Ik ken geen hoogte vrees gelukkig . Koosje we kijken weer uit naar het volgende verhaal. Dank je wel

 3. Wat een leuk verhaal weer. Herkenbaar, mijn dochter ( én kleinkinderen) beklimmen ook héél hoge bergen. Ik ben altijd blij als ze weer veilig beneden zijn. Maar……die beklimming van de st. Jan is ècht niet eng, er zijn steeds leuningen en en het uitzicht is fantastisch! Verman ( vervrouw) je en doe het!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.