In de speeltuin

‘Supermarkt laat tiener overwerken’,  kopt het Brabants Dagblad. Het betreft hier de inzet van  kinderen van dertien en veertien jaar. Zij mogen vanuit de wet alleen op zaterdag in de winkels werken. Kinderen hebben een maximale werktijd, de schooluren vallen hier ook onder. In sommige winkels wordt daar de hand mee gelicht. De arbeidsinspectie houdt de winkels scherp in het oog.

De bevoorrading van de winkels heeft prioriteit. Immers lege schappen vullen geen karretjes. De jongelui zijn hard nodig bij het aanvullen van producten, het spiegelen,  het opruimen van verpakkingsmateriaal, en zo nog meer winkeltaken. Dat alles vraagt een verantwoordelijke en veilige manier van werken.

Afgelopen zomer startte in ‘mijn’ supermarkt een groep dertien- en veertienjarigen. De kinderen hadden net de deur van de basisschool achter zich dicht getrokken. Bij de jongsten was de inkt van hun Cito-toets vermoedelijk nog nat. Ze zijn piepjong, het is niet anders, de winkelier kan niet aan oudere jeugd komen.  Sommigen zijn in hun vrije tijd nog in de speeltuin te vinden, dat is duidelijk te zien op de plekken waar de schappen moeten worden aangevuld. Ze hangen in groepjes bij elkaar in de toch al smalle winkelgangen.  De pret straalt er vanaf als ze met de lege dozen elkaar te lijf gaan. Dat vond ik als kind overigens ook leuk.

Op mijn opmerking: ‘jongens het is hier geen speeltuin,’ kreeg ik het antwoord: ‘Ja, maar wij zijn vakkenvullers.’

‘Ja, maar hier winkelen klanten,’ verduidelijkte ik mijn  opmerking.

’Ja, maar wij zijn vakkenvullers,’ benadrukte de jongen nog maar eens.

Inmiddels mis ik de jonkies op de werkvloer.  Misschien werken ze op andere tijden. Dat zou zomaar kunnen. Misschien verkozen ze de speeltuin toch boven het vullen van de winkel.

Jongelui in een bedrijf, ik vind het prima, ik gun hen een ruimhartig zakcentje, maar wat ik ze vooral gun is een korte gedegen inwerktijd door een leidinggevende. Iemand die uitleg geeft wat een winkel voor doel heeft, wat een detailhandel is en wat klantencontact is. Dat vergroot hun kennis en maakt dat ze zich op de werkvloer wat in kunnen leven.

In sommige winkels gaat het prima, maar voor een aantal winkeliers liggen er uitdagingen, maar ik zie ook kansen. Investeer in de jeugd zou ik zeggen. Het betaalt zich terug, misschien zijn er wel vakkenvullers die na hun studietijd een ‘doorstart’ maken in het bedrijf.

Goed voorbeeld doet goed volgen.

 

15 antwoorden op “In de speeltuin”

 1. Laatst zag ik zo’n clubje jong volk ingewerkt worden door een oudere medewerker. Was leuk om te zien. Ze waren heel aandachtig. Later zullen ze t misschien wel tot speeltuin maken. Als de winkel gesloten is voor publiek.

 2. Leuk verhaal weer, Koosje!
  En lekker raak, net zo raak als die lege (?) dozen.
  Wij vragen ons hier thuis weleens af waarom alle koekjes kapot zijn,
  of waarom we een zak hebben met héél veel kleine stukjes chips …
  Maar het is nog altijd zo dat de jeugd de toekomst heeft. ;o))

  1. Ja Ardi, je slaat de spijker op de kop….die geplette kruimelkoekjes…. het kwartje valt hier.
   Nee die chips herken ik niet…ze staan niet op mijn voedingslijst.

 3. Hallo, Koosje,

  Mooi verhaal.
  Ja, iemand die instructies vooraf geeft, jongelui die een centje willen bijverdienen, zouden toch beter geinstrueerd moeten worden.
  En komen die instructies niet “binnen” bij hen, dan is er nog een
  extra instructie nodig, anders over en uit voor die jongeren die er met de pet naar gooien.
  Weer wat anders dan dozen ……..

  1. Ja het is me wat met de jeugd…ik weet nog dat Hans en Hiram al op jeugdige leeftijd de hokjes bij de dierenwinkel schoon gingen poetsen… Met strakke instructies!!!!

 4. Hoi Koosje,
  Heel herkenbaar jouw verhaal.
  Het vullen tijdens de openingstijden valt niet mee voor de vullers en de winkelende klanten.
  Een goede “ vulploegleider” is daarbij van groot belang.
  Het plezier in het werk mag er ook zijn op gepaste tijd en plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.