Wamel, een speldenprik op de wereldbol

Ik beschreef in mijn boek ‘Een te grote jas‘ een stukje geschiedenis van Maas en Waal, over Wamel waar mijn moeder naar de naaischool ging en het water de inwoners meer dan eens tot aan de lippen stond. Een streek waar in de vorige eeuw de gewassen niet gedijden.

Het is mooi om te zien dat het met de vruchtbaarheid door de tijd heen toch is goedgekomen.

Deze week opende de krant met een prachtige foto van Maxima in haar ‘Iris van Herpen’-jurk. Iris van Herpen, een zeer getalenteerde jonge vrouw, werkt samen met architecten, musici, fotografen, filmmakers en choreografen. Door het gebruik van nieuwe technieken en materialen weet ze een geheel eigen sfeer op te roepen. Niet alleen Maxima flaneert in een creatie van Iris. Haar ontwerpen worden ook gedragen door Lady Gaga, Miley Cyrus, Naomi Campbell en Celine Dion. Niet de minsten in glamourland.

 

Iemand die ook regelmatig in het nieuws verschijnt is Bram Vermeulen. Hij verdiende zijn sporen als buitenlandcorrespondent in Zuid-Afrika en Turkije. Nu is hij actief voor de VPRO, als programmamaker van Frontlinie. Hij vertelt schrijnende verhalen waar het dagelijkse nieuws meestal aan voorbij gaat. Het gaat daarbij niet alleen om de gevolgen van gewapende conflicten, maar ook om zaken als klimaatverandering en de impact daarvan op het dagelijks leven.

Wat hen verbindt

Wat hen verbindt, is hun geboorteplaats Wamel, een kleine plaats in Maas en Waal.  Beiden hebben de drang in hun vakgebied buiten de gebaande paden te gaan; de wereld van het ongewone te laten zien en het onbekende wat dichterbij te halen!  Iris van Herpen en Bram Vermeulen zijn in hun werkterrein toonaangevers. Ze wonnen veel prijzen op hun vakgebied.

Meer zien en horen van beiden

 • De expositie van Iris van Herpen is tot en met 28 april 2024 te zien in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. In 2025 kunnen we Iris wat dichterbij zien, dan is haar werk te bewonderen in het najaar, in de kunsthal in Rotterdam.
 • Het programma Frontlinie is te zien bij de VPRO. Ook in Radio Buitenland laat Bram Vermeulen zijn stem horen. Zijn boek “Help ik ben blank geworden” gaat over de bekentenissen van een Afrika-correspondent

 

 

Beeld Iris van Herpen ANP

Beeld Bram Vermeulen: Patrick Post

24 antwoorden op “Wamel, een speldenprik op de wereldbol”

 1. Leuk stukje , Koosje met interessante info! over twee Wamelsen.
  Iris van Herpen maakt prachtige dingen en deze jurk van Maxima is een droom.

 2. Mooi Koosje, wat leuk ik wist niet dat ze uit Wamel kwamen, de oma van Iris ken ik wel een erg aardige vrouw die in’s-Hertogenbosch woont en altijd vol trots over haar kleindochter verteld.

 3. Leuk Koosje met die bekende Nederlanders uit Wamel!!
  Ja dan kan ik niet achter blijven dus ook ik naar Wamel waar ons mam woonden. De cirkel is rond!!

 4. Wie weet……..word jij in de toekomst ook genoemd als schrijver die afkomstig is uit deze regio.
  Ga zo door!

 5. Talent laat zich niet makkelijk knechten; blijkt maar weer uit jouw collumn. Wist trouwens niet dat deze ‘sterren’ in Wamel geboren en getogen zijn. Leuk te weten.

  1. Dit bericht kreeg ik van mijn neef…
   Er komen er nog meer uit Wamel Koosje, wat denk je van Wereld kindercorrespondent Tako Rietveld , 15 jaar correspondent bij het jeugdjournaal geweest, en wat denk je van de drummer op het moment van U2 Bram van den Berg , ja Koosje allemaal Wamels talent

   Tja, ik loop achter geloof ik.

 6. Mooi dat je de schijnwerpers eens richt op bekende inwoners van Wamel. Ik ken de vader van Iris, Marius van Herpen nog uit de tijd dat hij voorlichter was bij het Zuiveringsschap Rivierenland en medewerking verleende aan een waterproject op de Mariënhof in Alphen. Misschien kun je ook nog eens je licht laten schijnen op je dorps- (en buurt)genoot Tineke (van Albert) Strik die sinds 2019 in het Europese parlement zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.