4 mei

 

Voor me liggen mijn bestelde kaartjes voor het 4 mei concert van dit jaar.

Ik moet daarbij even terugdenken aan de tijd waarin ik zelf meezong tijdens de herdenkingsconcerten die georganiseerd werden door dirigent Joost van den Akker. Mooie muzikale uitdagende werken, zoals het Requiem van Donizetti en het Requiem van Schumann. Joost van den Akker was een bijzondere stijlvolle man, die als kleine jongen begon als drummer/accordeonist in het huisorkest van zijn vader. Hij kreeg de muziek met de paplepel ingegoten; dat resulteerde in enorme staat van dienst.

Een oproep in de krant trok mij en vriendin Riet aan om mee te zingen tijdens een 4 mei concert in het provinciehuis in Den Bosch. Wekelijks werkten we, in het toen nog oude, Jeroen Bosch ziekenhuis op West, toe naar een mooie gedragen uitvoering. Muziek verbroedert of verzustert, en uit welk soort koor je kwam, maakte niet uit. Enthousiasme en de wil om wekelijks de repetities bij te wonen en daarnaast thuis te oefenen met een cassettebandje, stond voorop. De 4 mei concerten werden uitgevoerd in het Provinciehuis. De vele lampjes in de centrale hal deden denken aan een sterrenhemel. Van ver kwamen bezoekers op de 4 mei concerten af. Joost dirigeerde koor en orkest en zette met verve de muzikale puntjes op de I.

Een intendant

Plots kwam er een einde aan de bevrijdingsconcerten, deze werden door het gelegenheidskoor niet meer uitgevoerd. We begrepen er helemaal niets van.

Wat later verscheen er een groot artikel in de krant. De gemeente vond dat cultuur hoger in het vaandel moest komen te staan, de bewoners moesten meer betrokken worden bij culturele zaken. Er werd ter verhoging van het elan, een heuse intendant uit Amsterdam ingevlogen. Onze wenkbrauwen gingen de lucht in, onze broek zakte af. We vonden het verschrikkelijk jammer, een breed gedragen koor uit alle hoeken van de stad wat samen jaarlijks vorm geeft aan de 4 mei traditie, werd opgedoekt.

Een hoger niveau …

Gelukkig heeft de gemeente Den Bosch het initiatief genomen om de herdenking nieuw leven in te blazen. Daartoe is de Stichting Herdenkingsconcert 4 mei ‘s-Hertogenbosch opgericht. Het doel van de stichting is ieder jaar een mooi en voor iedereen toegankelijk (gratis) herdenkingsconcert te organiseren. We bezoeken elk jaar op 4 mei dit concert in het Jeroen Bosch Art Centrum. Het zijn prachtige uitvoeringen gebracht door een geselecteerd koor met topzangers vanuit verschillende koren. Eerlijk is eerlijk, het is van hoog niveau.

Toch blijven we het jammer vinden. Maar welk koor ook de uitvoering geeft, dat is ondergeschikt. Het herdenken van de oorlog staat 4 mei voorop. Die dag mag nooit vergeten worden.

 

 

Meer over het muzikale leven van Joost van den Akker lees je op:

https://www.bastionoranje.nl/index.php?pagina=nieuws&categorie=365&artikel=2840

4 antwoorden op “4 mei”

  1. Wat jammer toch van zo’n breed gedragen
    koor !
    Wel fijn dat je van de nieuwe uitvoeringen kunt genieten.

  2. Mooi Bosch verhaal over 4 mei koortraditie en de positieve wending aan de opvolging. Gelukkig maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.