Boter bij de magere vis

Ben jij in je jeugd ook weleens voor de gek gehouden? Getrapt in een briefje van tien gulden dat net voor jouw gretige hand werd weggetrokken aan een touwtje? De kleinkinderen maakten er onlangs ook een sport van: geen briefje van tien, maar een stuiver vastgeplakt aan een trottoirtegel. Vol spanning lijmden ze het muntje muurvast en keken ze vanachter het kamerraam naar de passerende voetgangers. Maar niemand bukt tegenwoordig nog voor een stuiver. De lol was er snel vanaf.

Ik herinner me dat er vroeger soms vreemd volk het erf opkwam. Sjachelaars noemden mijn ouders hen. Verkopers die met een vlotte babbel een inferieure kwaliteit spullen aan de man probeerden te brengen.  Een soort AaBe-deken die voor de winter sleets was. Het double horloge met dat mooie bandje waarvan de uitstraling wel erg snel afzichtelijk werd. Het zilveren bestek in een grote cassette; lepels en vorken die tegen de feestdagen al verbleekt in de doos lagen. Kortom spullen met een waarde van niks.

Een erfenis

Nu is dat anders. Jouw persoonlijke erf is het internet geworden waarop gladde jongens zich aanprijzen. Zo ontving ik enige tijd geleden nog post uit Amerika. Een ‘advocaat’ meldde dat een ver familielid mij een bedrag had nagelaten. Of ik per omgaande contact wilde opnemen door het activeren van een link!  Inmiddels gaat mijn erfenis rechtstreeks de spambox in. Ook dienstverleners dringen zich op. De oude wereld waarin je even langs de lokale loodgieter of elektricien fietste, is niet meer. Je moet enorm opmerkzaam zijn en dan nog kun je tegen oplichting aanlopen.

Dat overkwam kennissen van mij. Met de finale van het EK-voetbal en de vakantie voor de deur hadden zij dringend een elektricien nodig die de uitgevallen stroom op de benedenverdieping weer aan de praat kon krijgen. Zoekend op internet vonden zij een 24/7-bedrijf. Een op het eerste oog gelikte website diende zich boven in de Google-ranking aan. Na het bellen van het 085 nummer stonden de twee aardige medewerkers al vlot voor de deur. Met een diagnostische blik zag een van hen al gelijk dat de meterkast aan directe vervanging toe was. De kosten ervan: € 3000. Dat is heel veel geld, maar de oude stoppenkast was niet meer van deze tijd; het moest toch een keer gebeuren. De klus was snel gefikst, de nota bleek opgelopen tot ruim € 5000. Het euvel, de stroomloze benedenverdieping, was niet verholpen. Daarvoor verwees de monteur schaamteloos naar Werkspot. En ja, boter bij de magere vis. Met goed gevulde zakken vertrokken de medewerkers. Het moest even indalen, maar al snel was er de realisatie: we zijn te goeder trouw geweest en grof opgelicht! En het ergste: de medewerkers lieten de meterkast in een uiterst onveilige situatie achter.

Hoe voorkom je dat je in deze fuik belandt?

Kies nooit op internet zomaar een bedrijf, en vooral niet waar ‘gesponsord’ bij staat. Dat zijn bedrijven (vaak oplichters) die zich op Google een hoge plek hebben ingekocht. Vraag vooraf altijd een schriftelijke offerte en bekijk die kritisch. Op een normale offerte staat een adres en Kamer van Koophandel-nummer. Bekijk het telefoonnummer; oplichters gebruiken vaak een 085- of 088-nummer. Kijk naar de reviews; zijn het echte ervaringen van echte mensen? Geef in alle gevallen aan dat je eerst thuis wilt overleggen. Trap er niet in!

De beste tip

Kies een gecertificeerd, goed bekendstaand bedrijf, bij voorkeur uit je omgeving. Je steunt hierbij ook de lokale economie. Maak gebruik van deze politietip: ga je buren en kennissen langs en maak een lijst met betrouwbare loodgieters, elektriciens, schilders, schoorsteenvegers, verwarmingsmonteurs en andere klusbedrijven. Hang dat lijstje niet morgen, maar vandaag nog in je meterkast.

Ben je er toch ingetrapt? Realiseer je dan dat het iedereen kan gebeuren. En ja, je vraagt je misschien af hoe het verder ging. Een gerenommeerd, gecertificeerd bedrijf heeft de storing na veel onderzoek verholpen. Daarnaast is de meterkast nagelopen en verder, zoals het hoort, veilig afgewerkt. Dat laatste is natuurlijk het allerbelangrijkste!

Ik realiseer me dat het achteraf makkelijk is een koe in de kont te kijken. Ik durf niet te zeggen dat het mij nooit zal overkomen.  Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

12 antwoorden op “Boter bij de magere vis”

  1. Ja, voordat we weten worden we als kleine vis gevangen!
    Helaas dat we zo alert moeten zijn op allerlei fronten. Maar mooi dat je dit voorbeeld aan ons voorlegt Koosje, dankjewel!

    Ik moest lachen over de uitspraak; ‘koe in de kont kijken’ dat is ’n nieuwe voor mij 🙂

    1. Bedankt Koosje, wij zijn er ook ingetrapt met een verstopte keukenafvoer in Frankrijk. Via internet loodgieter gevonden die volgende dag al kon komen. Contant te veel geld betaald, euvel niet verholpen en oplichters niet meer te traceren. Het zal ons geen tweede keer meer gebeuren!

  2. Bedankt! Je kunt nooit genoeg gewaarschuwd worden. Ik heb ervaring met een slot van mijn voordeur wat met spoed vervangen moest worden. Offerte was 395,00 euro. Was al veel geld, maar daar kwam toch nog voor ruim 200 euro bij toen hij het slot aan het plaatsen was. Moest er nog dit geschaafd worden en dat gevijld met een diamantvijl???? Afin, uiteindelijk ben je blij dat je het kunt betalen en dat het slot vervangen is, maar ik voelde me toch opgelicht!

    1. Ja, dat is ook een diamanten toelage Gerda!!
      Ik gebruik een diamantvijl voor mijn nagels…maar wist niet dat die ook voor een deurslot gebruikt werden…. 🙂
      De brutalen hebben de halve wereld.

  3. Een gewaarschuwd mens…..Gouden tip Koosje om direct een lijstje met namen van bestaande vaklieden uit de buurt te maken.

  4. Koosje wat een geweldig verhaal weer en ook reden om nog alerter te worden! Natuurlijk ben ik er ook een keer ingetrapt en ik word nog steeds telefonisch lastig gevallen, bedankt Ellen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.