Een rouwsluier

De langverwachte traditionele bruiloft met henna, glanzende ringen, sapjes in fonkelende glazen, geurig gekruide hapjes, een bruidsschat en dansen tot laat in de avond. Zelfs de vloer doet golvend mee! Een aanzwellend geluid komt dichterbij, er is kabaal, blikken verstarren; de aarde beeft. Angstig gillende gasten die een steegje inrennen.  Zij laveren langs ingestorte woningen en winkeltjes.

Dit is het begin van een huwelijk in de stad van Duizend-en-een-nacht. Een huwelijk met een dramatische start: een rouwsluier.

Een van de vele beelden van de aardbeving in Marokko. Met een oplopend dodenaantal waarbij de teller voorlopig nog niet stilstaat. Het prachtige Marrakesh is hard geraakt. Ook zwaar getroffen zijn de gebieden wat zuidelijker, richting het Atlasgebergte. Daar waar de vakantiegidsen reppen over authenticiteit. Met kwetsbare huisjes, veelal door de bewoners zelf gebouwd. Met eenvoudige materialen zoals leem en keien.

Een blik op het nieuws laat zien dat de schade aan de infrastructuur enorm is. Veel bewoners bivakkeren op straat, op wat kleden of in haastig opgezette tentjes. Het kampvuur in de avond zou in normale omstandigheden idyllisch aandoen. Maar daarvan is nu geen sprake.

We hebben een bijzondere band met Marokko omdat veel Nederlanders een Marokkaanse achtergrond hebben. Familie en vrienden die zo plotseling beroofd worden van huis en haard. Het moet wat zijn als je leven in een keer zo’n klap krijgt te verwerken.

Wat zou het fijn als er snel gehandeld kan worden, als de wereld even zonder grenzen en schuttingen zou zijn en we echt de handen in elkaar kunnen slaan. Daar kunnen we als wereldburgers beter van worden.

 

Dat doe je normaal nooit!

 

Elke jaar geniet ik van een schrijfvakantie in Drente. Tijdens de schrijfweek gaan we  er ook altijd op uit om personages te spotten en een fictief verhaaltje te schrijven.

 

Dat doe je normaal nooit

De zon doet deze ochtend al goed haar best. Het is wekelijkse markt in Vledder, de twee marktkramen zijn rijkelijk gesorteerd.

Ze zijn er vroeg bij. Mia heeft haar wandelstok klemvast. Aan haar arm bungelt een chique tasje. ‘Eerst maar de groenten,’ vraagt Bep.

“Dat doe je normaal nooit!” verder lezen

Hoogtevrees op de keukentrap

 

‘Jose, kun je even de keukentrap vasthouden?’ Deze vraag stel ik met regelmaat aan een van de buren als ik iets moet doen op “hoogte” moet doen. Een lamp vervangen, het brandalarm afstoffen of anderszins. Ik heb hoogtevrees. Een keukentrapje met drie treden kan ik nog wel aan maar bij alles wat daarboven komt panikeer ik. Een avontuurlijke klim op de Sint Jan, een ballonvaart of kijken uit een vliegtuigraampje? Nee daar doe ik niet aan mee. “Hoogtevrees op de keukentrap” verder lezen

Vivo deelt de lakens uit

Nostalgie borrelde er op toen ik deze week samen met mijn broer en enkele vrienden lunchte bij ‘Van alles een bietje’ in Alphen. Verrast bekeek ik binnen de vele herinneringen en foto’s.

Vroeger was dit onze dorpswinkel. In 1956 opende Koos Gremmen zijn VIVO aan de Kerkstraat in Alphen aan de Maas. VIVO staat voor Vrijwillige Inkoop- en Verkooporganisatie, een kruideniersketen. Terugkijkend eigenlijk vrij modern voor die tijd. Om klanten te binden werden er allerlei acties gehouden. Onder het motto “VIVO deelt de lakens uit” kon men bijvoorbeeld punten sparen voor lakens. Dat kwam de klant goed uit. Alphen kende veel grote gezinnen met ruim gevulde wasmanden.

“Vivo deelt de lakens uit” verder lezen